top of page

Vorming en Toerusting 24/25

Ik droom van een stad waarin mensen vrij kunnen leven,

discriminatie tot het verleden behoort,

homo's hand in hand kunnen gaan,

mensen vrijelijk religieuze symbolen kunnen dragen,

mensen hun vrije mening kunnen uiten zonder zich af te zetten tegen een ander.

 

Ik droom van een stad waarin niemand omkomt van eenzaamheid of verpietert in een verpleeghuis, niemand 'ongewenst' is verklaard of zonder dak boven het hoofd door de straten zwerft.

 

Ik droom van een stad waarin de voedselbank niet meer nodig is, omdat mensen gewoon weer genoeg hebben om hun kinderen te eten te geven,

een stad waarin armoede iets van vroeger is.

 

Paul Oosterhoff

Hierbij presenteren we ons programma voor Vorming & Toerusting van het seizoen 2024-2025

In het kort is Vorming zoiets als kennisverwerving/verbreding en kennis-verwerking op alle mogelijke terreinen. Toerusting is meer dat je ook de vaardigheden (een serie tools) verwerft om met opgedane kennis effectief in de gemeente of daarbuiten aan het werk te gaan. Dat kan dus heel praktisch zijn, zoals het maken van een Paaskaars. In 2025 is het 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Wat daar gebeurde, het systematisch uitmoorden van Joden, Roma en politieke tegenstanders van het naziregime, mag zich niet in welke vorm dan ook herhalen. Al is het lang geleden, we moeten er aandacht aan blijven besteden. Zo hebben we een avond over Etty Hillesum, die o.a. in kamp Westerbork zat en dagboeken bijhield. Die dagboeken zijn nog steeds de moeite waard. Eind januari is het 80 jaar geleden dat Auschwitz werd bevrijd. We organiseren dan een theatervoorstelling ‘De poppenspeler van Warschau’. Begin mei 2025 hebben we tenslotte een theatervoorstelling over kamp Westerbork, uitgevoerd door Guido de Bruin met muzikale begeleiding (in Wageningen bekend vanwege een eerdere voorstelling en bibliodrama’s). We besteden aandacht aan vrede in relatie tot de oorlog in Oekraïne. Twee activiteiten gaan in op recente pleidooien om onze economie terug te laten keren binnen de ecologische grenzen van de aarde. Ook zijn er een aantal activiteiten van een meer meditatief karakter: meditatief Bijbellezen, psalmen uit Wageningen en een avond over het boek ‘Grenzeloos God’. Verder proberen we dit jaar meer samen te werken met Spectrum, het studentenpastoraat. De bedoeling daarvan is om ook het gesprek tussen de generaties te bevorderen, bijvoorbeeld door te praten over ontwikkelings-samenwerking. Er is nog meer. Lees gerust al het aanbod door en kies uit wat u/jij de moeite waard vindt. Het kan ook zijn dat u suggesties heeft voor onderwerpen of activiteiten. Aarzel niet die door te geven. Rest nog Arie Boelhouwer, Chris Reeder en José Murre hartelijk te bedanken voor hun inzet de afgelopen tijd. Zij hebben de commissie verlaten. Margo Ruiter is ons nieuwe lid. Welkom Margo! Namens de Commissie Vorming en Toerusting, Arend Jan van Bodegom, voorzitter (arendjan.vanbodegom@gmail.com)

Aanmelding voor de activiteiten kunt u op verschillende manieren doen, bij voorkeur doen via de link hieronder.
U kunt zich ook op de volgende manieren inschrijven:
 
1. U kunt zich per cursus inschrijven door deze hieronder te openen per cursus
en op ‘klik hier om je in te schrijven’ te klikken.

2.U kunt een mail sturen naar ventwag@gmail.com en daarin de nummers van de activiteiten opgeven.
Vermeld in de mail graag ook uw naam en telefoonnummer.

Het programma

Overige activiteiten in de regio

In onze naaste omgeving is nog veel meer te doen wat kerk en maatschappij raakt. Wij verwijzen voor die activiteiten direct door naar de betreffende websites. Opgave via ons is niet mogelijk.

Overige activiteiten in de regio

1. Oekraïne, kerken en vredestheologie

Het is tijd dat we ons opnieuw bezinnen op een christelijke vredesethiek.

1.  Oekraïne, kerken en vredestheologie

2. Church, chat & koffie!


Samen met zowel Nederlandse als internationale studenten lijkt het ons een erg leuk idee om elke eerste zondag van de maand (van oktober 2024 t/m mei 2025) met een groep samen de kerken van Wageningen te gaan verkennen.

2. Church, chat & koffie!


3. Geestelijke groei, lotsaanvaarding en Godsbeeld bij Etty Hillesum

Al blijft ons één nauwe straat waardoor we mogen gaan, boven die straat staat toch de hele hemel.

3. Geestelijke groei, lotsaanvaarding en Godsbeeld bij Etty Hillesum

4. De Elias en Mendelssohn

Felix Mendelssohn (1809-1847) was Duits componist, dirigent, organist en pianist van de vroege romantiek.

4. De Elias en Mendelssohn

5. Deze God onze God!? Het Godsbeeld van Jesaja 63 en onze eigen Godsbeelden

Tegenstrijdige Godsbeelden in één tekst! Hoe zit dat? Vaak worden oudtestamentische teksten over Gods wraak en toorn als verouderd en moreel verwerpelijk geschrapt. Ze staan haaks op de boodschap van het Nieuwe Testament, wordt gezegd.

5. Deze God onze God!? Het Godsbeeld van Jesaja 63 en onze eigen Godsbeelden

6. Er is leven na de groei

Hoe we onze toekomst realistisch veilig stellen

6. Er is leven na de groei

7. Workshop ‘Versterk je relatie’

Samen bouwen aan een gelukkige en duurzame relatie & ontdekken hoe de liefde kan stromen.

7. Workshop ‘Versterk je relatie’

8. Meditatief Bijbellezen

Zowel de Adventstijd als de Veertigdagentijd zijn voor christenen perioden van inkeer en stil worden. Het zijn weken waarin we ons voorbereiden op wat komen gaat: het vieren van de geboorte van Jezus en het vieren van Zijn opstanding.

8. Meditatief Bijbellezen

9. Christelijke feest- en gedenkdagen als klimaatzingevingspraktijken

Klimaatverandering is een onderwerp dat veel emoties oproept. Logisch dat het in de kerken ook beroering geeft. De klimaatcrisis houdt ons bezig en in de kerken ontwikkelen zich klimaatrituelen. Niet zelden zijn het bestaande rituelen die nieuwe betekenis krijgen in reactie op de klimaatcrisis.

9. Christelijke feest- en gedenkdagen als klimaatzingevingspraktijken

10. Bezoek aan Openluchtmuseum met buitenlandse studenten

Bezoek aan Openluchtmuseum met buitenlandse studenten, als afsluiting, een gezamenlijke maaltijd in de Bevrijdingskerk.

10. Bezoek aan Openluchtmuseum met buitenlandse studenten

11. Psalmen uit Wageningen

De psalmen zijn voorbeelden van diepe geloofsbelijdenissen en een meest  persoonlijk aanroepen van de Levende God. Ook wij, hier en nu in Wageningen, kunnen perioden in ons leven of momenten hebben dat we ons tot de Eeuwige willen richten met wat in ons leeft: hoop, verlangen, onrust, verslagenheid, dankbaarheid. We willen ons uitspreken bij de Eeuwige.

11. Psalmen uit Wageningen

15. Kloosterweekend Westerhûs

Stifting Nijkleaster heeft een nieuw klooster (nij kleaster) gevormd in en rondom Jorwert. De doelstelling is om een plek te creëren waar mensen zich in alle rust kunnen terugtrekken om zich te bezinnen en om op adem te komen. Tegelijkertijd wil het een plaats zijn waar mensen elkaar ontmoeten in liturgie en gesprek, stilte en wandeling, plezier en recreatie. Zo wordt in Nijkleaster gezocht naar nieuwe wegen voor het evangelie en er wordt een aandeel geleverd aan persoonlijke, kerkelijke en maatschappelijke vernieuwing.

15. Kloosterweekend Westerhûs

12. Het kapitalisme repareren

Naar een duurzame, inclusieve en innovatieve markteconomie in Europa?

12. Het kapitalisme repareren

13. Theatervoorstelling: de poppenspeler van Warschau

Op 27 januari 1945 werd concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz door de geallieerden bevrijd. Het kampencomplex bij Auschwitz was het grootste in zijn soort. De Nazi’s vermoordden in dit kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een miljoen Joden, Roma en Sinti. 
Daarom is 27 januari Holocaust Memorial Day. De bevrijding van Auschwitz is in 2025 80 jaar geleden. Daarom deze week deze voorstelling: de poppenspeler van Warschau.

13. Theatervoorstelling: de poppenspeler van Warschau

16. Debatavond: Klimaat, Noodhulp en de Kerk

ZWO (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking) organiseert, samen met de studenten van de vier christelijke studentenverenigingen (CSFR, VGSW, Ichthus, Navigators), een inspirerende discussieavond over dit actuele thema. Met een panel van experts van verschillende christelijke (nood)hulporganisaties zoals Tearfund NL, KerkinActie, en ZOA gaan we de dialoog aan.

16. Debatavond: Klimaat, Noodhulp en de Kerk

14. Grenzeloos God

Ons mens- en wereldbeeld is in de laatste eeuwen een aantal keren sterk veranderd, onder andere door de opkomst van de wetenschappen, de industrialisering en verstedelijking van de samenleving, de emancipatiebewegingen. Het is een boeiende vraag of ons godsbeeld en onze geloofsleer met die ontwikkelingen zijn meegegroeid. In welk wereldbeeld en godsbeeld wortelen bijvoorbeeld de teksten van liederen die we zingen rond de kruisdood van Jezus?

14. Grenzeloos God

17. Muziek en liturgie: twee avonden over het "Ordinarium"

Tijdens de twee avonden gaan we in op de verschillende onderdelen van het Ordinarium en luisteren we naar muzikale toonzettingen van Ordinarium-delen. Ook bespreken we het Lukas-ordinarium dat Nico Sjoer en Jonathan Kooman maakten als cadeau voor wijkgemeente Lukas en verdiepen we ons in de symboliek.

17. Muziek en liturgie: twee avonden over het "Ordinarium"

18. Workshop Paaskaarsen maken

- Licht van Christus –

18. Workshop Paaskaarsen maken

19. Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen

Voorstelling over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork

19. Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen

Inschrijven 

U kunt zich per cursus inschrijven via het onderstaande keuzemenu.

*verplicht in te vullen

Bedankt voor de inzending!

Colofon

Dit programma is samengesteld door de commissie Vorming en Toerusting (V&T) van de Protestantse Gemeente te Wageningen.

 

Deze commissie bestaat per september uit de volgende leden: 

 

Arend Jan van Bodegom (voorzitter)

Molenkamp 9, 6721 CX Bennekom

06-82 071 366, arendjan.vanbodegom@gmail.com 

 

Joost van Buuren

Van der Lecklaan 25, 6708 MN Wageningen

0317-414 132; j.buuren8@upcmail.nl

 

Margo Ruiter 

Wim Sonneveldstraat 7

6708 NA Wageningen

0317-421 185

vanderschee@hetnet.nl 

 

Henrike Schot

Kievitsweide 19, 6708 BN, Wageningen

0317-842 478; h.j.schot@gmail.com 

 

De volgende personen verlaten (onder dankzegging) per 1 september 2024 de commissie, maar hebben wel aan het samenstellen van het programma 2024-2025 bijgedragen:

 

Ds. Arie Boelhouwer, Ds. Nico Sjoer, José Murre, Chris Reeder.

bottom of page