27 mrt. 2025
Datum:
line Kooman, de persoon die deze avond begeleidt, schrijft het volgende :
“De nieuwe paaskaars die in de paasnacht binnen gedragen wordt… Voor mij altijd een ontroerend moment. Zeker na een intense dienst op Goede Vrijdag waar het licht uitgaat.
Het gebruik van de paaskaars gaat terug tot de vroege christelijke kerk. In de vierde eeuw werd de paaswake voor het eerst gehouden en werd er een kaars aangestoken om het licht van Christus te symboliseren. In de Middeleeuwen werd de paaskaars steeds groter en imposanter en kreeg het ook een symbolische betekenis als symbool van het licht van Christus.
De paaskaars heeft een rijke symboliek en betekenis. Allereerst symboliseert de kaars het licht van Christus, dat de duisternis overwint en ons de weg wijst. Het licht van de kaars staat ook symbool voor de verrijzenis van Jezus, die uit de dood is opgestaan en ons het eeuwige leven heeft gebracht. Daarnaast heeft de kaars ook een liturgische betekenis. Tijdens de paaswake wordt de paaskaars aangestoken en vervolgens in de kerk geplaatst. De kaars wordt vervolgens gebruikt om andere kaarsen aan te steken, zoals de tafelkaarsen en doopkaarsen. Zo symboliseert de paaskaars ook de verbondenheid tussen alle gelovigen.”
“Ik heb jaren lang meegedaan in een bibliodramagroep. In dit spel had de paaskaars als symbool voor de aanwezigheid van de Levende ook altijd een plaats. En juist daar, in de intensiteit van zo’n bibliodrama spel, was dit licht voor mij altijd van wezenlijk belang. We gebruikten daar lang een kaars die versierd was met een kring van mensen om de kaars heen. Het licht van Christus en de verbondenheid met mensen in één.”
“Ik vind het mooi om de symboliek op een paaskaars, maar ook op de doopkaarsen, zoveel mogelijk passend te kiezen bij de persoon voor wie de kaars gemaakt wordt. En hoe leuk is het dan als je dit zelf kunt vormgeven met hele basale middelen?”
Ingewikkeld? Nee, wat geduld en een hobbymesje met snijmatje/ snijplankje zijn voldoende. Voor voorbeelden, kaarsen en versierwas wordt gezorgd.
Wilt u dit zelf ook eens proberen en een kaars maken voor uzelf of om weg te geven? Kom dan naar de V&T workshop op donderdag 27 maart 2025.
Graag zelf het volgende meenemen:
Een hobbymesje (een simpel afbreekmesje, kleinste maat), maar een aardappelschilmesje kan ook. Het hoeft niet heel scherp te zijn, maar een puntje is belangrijk.
Als snijplankje graag een plastic groentesnijplankje meenemen, liever niet van hout. Het gaat erom dat het plat is, geen reliëf heeft en dat we niet in de tafel snijden. Bij een houten plankje loop je het risico dat er splinters in de versierwas terecht komen.
Opgeven graag uiterlijk 28 februari 2025 i.v.m. het bestellen van de materialen
Begeleiding: Aline Kooman
Datum: Donderdag 27 maart 2025
Plaats en tijd: Bevrijdingskerk, 20:00 – 22:00 uur
Contactpersoon: Arend Jan van Bodegom
Eigen bijdrage: € 12,50 per kaars