top of page

1. Rol van de kerk in de slavernij

25 sep. 2023

Datum:

150 jaar na de praktische opheffing en 160 jaar na formele opheffing van de slavernij, en natuurlijk na de excuses van de regering eind 2022, en de excuses van de koning op 1 juli 2023, is het ook de moeite waard om te kijken naar de rol van de kerk. Zij heeft actief meegedaan aan het bevorderen van de slavernij. Zie o.a. de afbeelding van de slavenbijbel hieronder, die speciaal voor slaafgemaakten was gemaakt, en waarin teksten over bevrijding zijn weggelaten.


Hoe gaat zo'n proces van goedpraten van praktijken die, zo vinden wij als 21e -eeuwers, volstrekt in tegenspraak zijn met wat de Bijbel leert. Paulus wil weliswaar niet de slavernij afschaffen, maar roept de christelijke slaveneigenaar wel op te heersen over de slaaf zoals Jezus Christus heerst over de gemeente. En die ging de voeten van zijn discipelen wassen. 

 

Dus hoe begon dat goedpraten en het steeds verder van theologische fundamenten voorzien voor slavernij? En hoe ontstond het tegen-denken dat uiteindelijk leidde tot afschaffing van de slavernij? Of was het zo dat het pro-slavernij denken zich in de gereformeerde kerk (later hervormde kerk) bevond, de kerk van de machtigen, en de tegenstanders in andere, kleinere kerken en stromingen zaten?

 

Als je dit proces bekijkt dan ga je ook aan jezelf twijfelen. Zullen latere generaties van ons zeggen: hoe konden die mensen, terwijl ze in de kerk zaten op zo'n slechte manier omgaan met.... (vul zelf in: de aarde, uitbuiting, energieverspilling, etc. of iets anders wat wij doodnormaal vinden maar waar in de toekomst hard over geoordeeld zal worden)?

 

De inleider van deze avond, Dr. Martijn Stoutjesdijk, is als onderzoeker verbonden aan de Protestantse Theologische Universiteit. Hij heeft o.a. een zeer toegankelijk document geschreven met als titel “Slavernij onderzoek: de rol van de protestantse kerk bij het Nederlandse slavernijverleden”. Dit slechts zestien pagina’s tellende document is zeer de moeite waard eens door te nemen als achtergrond voor deze avond.

Zie https://www.pthu.nl/media/downloads/kerk-en-slavernij/brochure-de-rol-van-de-protestantse-kerk-bij-het-nederlands-slavernijverleden-2022.pdf


 

Begeleiding:                 Dr. Martijn Stoutjesdijk

Datum:                        Maandag 25 september 2023

Plaats en tijd:               Bevrijdingskerk, 20.00 - 22.00 uur

Contact persoon:          Arend Jan van Bodegom



bottom of page