top of page

Bezoek Wageningse moskee
Op woensdagavond 17 januari jl. bracht Vorming en Toerusting een bezoek aan de prachtige, nieuwe Wageningse moskee aan de Schaepmanstraat. Met grote gastvrijheid werden we met koffie en koek ontvangen en er ontspon zich een open gesprek tussen een zevental Christenen en een zevental Moslims.Centraal staat in de moskee het vrijdaggebed: “Dan word je geladen en kun je er weer een week tegen aan. De oproep om het goede te doen, doet je opveren – dan deel je weer een glimlach uit.”


Al gauw kwam het gesprek op discutabele onderwerpen, bijvoorbeeld de rol van vrouwen en mannen. (Er waren geen dames van Moslim kant). Die zijn gelijkwaardig, maar wel verschillend. “Bij mannen overheerst het verstand, bij vrouwen de emotie”. Wel staat steeds de eigen verantwoordelijkheid voorop. Dat betekent dus ook tolerantie voor de verschillen. 


Naast het vrijdaggebed vinden in de moskee ook Koranlessen voor jongeren plaats. Een algemeen probleem in Nederland op dit ogenblik is wel dat er zo weinig beschikbare Islamitische begraafplaatsen zijn.


Met de schoenen uit hebben we ten slotte de gebedsruimte bekeken (met op de bovenverdieping de speciale ruimte voor de dames). Wekelijks komt een imam van elders en leidt de bijeenkomst, waarbij een concrete maatschappelijke toepassing in de overweging niet ontbreekt.


Door de brede samenstelling in Wageningen van bevolking wordt deze bijeenkomst in meerdere talen gehouden.Ten slotte hoopten de Moslims ook een keer bij de kerken op bezoek te kunnen. Mogelijk kunnen we ook de 4 mei herdenking en de Vredesweek weer gezamenlijk meemaken. Men is zeker niet op isolement uit.


Jaap Schouls

Comments


bottom of page